Friday, 9 September 2011

uLcEr



UwAa~!!..1st tIMe DaLaM SeUmO hIdUp DaPaT uLcEr DaLaM MuLuT..HuHu..=(
x suKa !!..(x2)..SkaNg NiH baRu tAw CemaNEr SakiTnYa DaPaT uLcER..B4 niH aSyIk deNgaR oRg ciTer jEr..Apo BuLeh BuEk..Da naSiB baDaN~!..HahHa..=D
BuLaN niE jEr dAh 2 KaLi kEnE..aDa oRg pEtuA, sUh kuMuR nGaN aIr GaRaM..pErGhh~!!..mEmaNg bErKeSan tP............SakiT yG aMaT~!.. HuhU..>.<.. 
naK bAiK pNyEr paSaL,tAhAn jE Lah..=P 
SeMpaT Lagi sEaRcH kaT GoOgLe caRi paSaL bEndA niH..(mOoD-->tErLeBiH RaJiN)..HaHaHa..=D


ulser merupakan tompokan putih atau kuning dalam mulut yang mempunyai tanda kemerahan di sekelilingnya..Ulser ini mempunyai saiz yang berbeza-beza dan menyakitkan..Punca sebenar ulcer mulut tidak diketahui..Ia sering dikaitkan dengan :

  • Stress
  • Perubahan hormon
  • Jangkitan
  • Kekurangan zat makanan
  • Alahan
  • Rawatan radiasi
  • Rawatan kemoterapi
Ia sering dihubungkaitkan dengan:
  • Rasa membakar di dalam mulut
  • Kesakitan (yg nih paling x tahan)..haha
  • Ketidakselesaan yang berpanjangan
  • Hilang selera makan
  • Demam
Kesakitan akan berkurangan dalam tempoh 3 - 4 hari tetapi ulser biasanya akan mengambil masa 10 - 14 hari untuk sembuh sepenuhnya.Dapatkan pemeriksaan doktor pergigian jika ulser mulut masih berlarutan melebihi dua minggu. Pemeriksaan penting untuk menentukan tiada lesi kanser dan pra kanser mulut.

Cuba petua ini untuk menghilangkan rasa sakit :
  • Berkumur dengan bahan kumuran antiseptik.
  • Sapukan gel analgesik atau gel penahan sakit
  • Makan makanan yang lembut.
  • Kurangkan makanan pedas dan berempah.
  • Minum air secukupnya.



     ( LeBiH kuRanG caM NiH La rUpaNya...HuHu)
      PosIsi jEr LaiN kOt..HahA
     * GamBar CopY paStE DaRi inTeRneT..=)

No comments:

Post a Comment